Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Помоћ ИСС-а за народне кухиње на Косову и Метохији

Крај године и Божићни празници су период године када се морамо присетити и оних који нису у могућности да ове дане прославе. Као и ранијих година, Институт за стандардизацију Србије је, узимајући у обзир тешку ситуацију на Косову и Метохији, одлучио да неутрошена средства са рачуна сопствених прихода намењена набавци намирница за припремање хране у 2020. години утроши тако што ће ове намирнице уступити Епархији рашко-призренској и косовско-метохијској у Грачаници, за потребе рада Народних кухиња на Косову и Метохији.

Хуманитарна организација „Мајка девет Југовића“ води шест народних кухиња широм Космета у којима се храни преко две хиљаде људи. Основана је 2000. године и званично је регистрована од стране УНМИК-а, и интензивно сарађује са међународним и локалним НВО (IOCC, WCRP, Glasgow Caring City, UMCOR, CARE, Handicap International, Центар за мир и толеранцију, НВО “Завичај”… ). Седиште ораганизације налази се у порти манастира Грачаница. Поред преданог рада и посвећености циљу да кухиње и у најтежим тренуцима опстану, реализовали су и велики број других пројеката.

Храна је транспортована о трошку Института до цркве Светог Саве у Супњу, општина Рашка, одакле су је преузели представници Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске.