Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2. 11030 Београд
Главни мени

Успешно одржан вебинар из информационе безбедности

Као што је било најављено, јуче је одржан вебинар на тему информационе безбедности и стандарда из ове области. Организатори вебинара су Институт за стандардизацију Србије, Регулаторна агенција за електронске услуге и поштански саобраћај, Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије и Министарство унутрашњих послова. Овом вебинару, који је реализован без плаћања котизације, присуствовало је више од 30 учесника из јавних установа и привредних друштава.

Предавачи су били представници наведених установа, који су учесницима пренели своја искуства у области безбедности информација. Презентације су обухватиле законске прописе, акте и процедуре из ове области, као и захтеве стандарда за систем менаџмента безбедношћу информација (ISMS), дефинисане у серији међународних стандарда ISO/IEC 27000. Улога ових стандарда, који су усвојени и доступни као српски стандарди на српском језику, јесте да пруже подршку примени прописа. Има их укупно 10 и обухватају различите аспекте техника безбедности, као што су: преглед система менаџмента безбедношћу информација (ISMS), термини и дефиниције, захтеви за успостављање, примену и побољшавање документованог ISMS-a, упутство за управљање програмом провере, упутство за спровођење интерне или екстерне провере ISMS-a итд. Применљиви су у свим врстама организација, без обзира на делатност и величину.

Подсећамо да је крајем августа ове године први пут реализован овакав вебинар, који је био посебно осмишљен и прилагођен потребама пружаоцима услуга у здравству. Наиме, установе здравствене заштите, спадају у тзв. операторе ИКТ система од посебног значаја, те за њих Закон о информационој безбедности прописује посебне обавезе. Ови вебинари организовани су са циљем пружања значајних информација које ће одговорним лицима за безбедност информација бити од помоћи у подизању нивоа информационе безбедности.