Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2. 11030 Београд
Главни мени

Медицинска средства у фокусу борбе против COVID-19

Специфичне околности у којима данас живимо и радимо, а које су проузроковане пандемијом COVID-19, учиниле су да индустрија медицинских производа има приоритет у привреди држава широм света. Да би на пандемију могли да одговоримо, морамо обезбедити све што је неопходно за очување живота и здравља људи. У светлу таквих дешавања и потреба, индустија медицинских производа је на великом испиту, треба одговорити и задовољити све аспекте квалитета медицинског производа, укључујући пре свега безбедност, као и и анализу ризика у вези са медицинским производима. Институт за стандардизацију Србије и компанија „SIGMA SYSTEMS” из Ниша су успешно наставили организацију вебинара у чијем фокусу су медицински производи.

На дводневном вебинару одржаном 05. и 06.новембра 2020. године учесницима је презентовано како могу задовољити све строже захтеве за квалитет у свакој фази животног циклуса медицинског средства и како на правилан начин у организацији применити процесе система менаџмента квалитетом (SRPS EN ISO 13485, Медицинска средства – Системи менаџмента квалитетом – Захтеви за сврхе прописа).

Део вебинара био је посвећен примени инжењеринга употребљивости на медицинска средства (SRPS EN 62366-1, Медицински уређаји – Део 1: Примена инжењеринга употребљивости на медицинске уређаје), што подразумева интерфејс између медицинског средства и корисника. Како проценити и смањити ризик који се односи на правилну употребу и грешке при употреби које могу бити проузроковане дизајном медицинског производа? Такве грешке могу успорити или онемогућити лечење пацијената, дијагностику или, у неким случајевима, изазвати теже повреде или смрт. Успешан развој безбедних и употребљивих медицинских средстава и система, захтева примену принципа и процеса инжењеринга употребљивости током дизајнирања производа. На тај начин се може смањити грешка приликом употребе, побољшати безбедност пацијента и корисника, побољшати употребљивост и ефикасност производа и повећати задовољство корисника.

Вебинару су присуствовале компаније за развој, производњу и дистрибуцију различитих медицинских производа, привредна друштва за истраживање и развој, Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“, тела за оцењивање усаглашености.

Са учесницима вебинара, своје знање и богато искуство поделили су предавачи:

• Александар Шишковић, консултант за системе квалитета и регулативу повезану са медицинским средствима и

• Драган Јовић, стручњак за регулативу и консултант за медицински софтвер

Институт за стандардизацију Србије у сарадњи са компанијом „SIGMA SYSTEMS” из Ниша наставиће реализацију серије вебинара са разноврсним актуелним темама које се односе на медицинске производе.