Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2. 11030 Београд
Главни мени

Нови регионални инфоцентар ИСС-а

Мисија Института за стандардизацију Србије је да заинтересованим странама у нашој земљи и целокупној јавности обезбеђује српске стандарде, као и могућност да равноправно учествују у међународној и европској стандардизацији. У том циљу, Институт је остварио успешну сарадњу са бројним организацијама и појединцима, која са многима од њих траје дуги низ година. На овај начин, заједничке снаге усмерене су на промоцију примене стандарда и побољшавање услова за развој целокупне домаће привреде. Поред тога што је увек отворен за сарадњу са стручњацима у разним областима, институцијама и привредним друштвима чије активности обухватају директну примену стандарда, Институт настоји да са постојећим партнерима остварјује нове облике сарадње.

Ове недеље, Институт ће се још чвршће повезати са још једном установом чије пословање се заснива на ширењу знања о стандардима и њиховој имплементацији. Као што му само име говори, Информативни центар за пословну стандардизацију и сертификацију из Новог Сада (скраћено BSC центар) оријентисан је на пружање саветодавних услуга и обука у области имплементације хармонизованих стандарда, као и на изградњу капацитета за оцењивање усаглашености и сертификацију производа и особа. Основан је 2009. године, оснивачким актом Владе АП Војводине, а званично је отпочео са радом почетком 2011. године. Настао је као резултат реализације једног од приоритетних програма Плана привредног развоја АП Војводине и има за циљ да задовољи потребе корисника у АП Војводини у областима стандардизације и сертификације. BSC центар је редован члан Института, а у 2017. години остварена је и додатна сарадња кроз организовање заједничког семинара посвећеног тада актуелним изменама у стандарду за менаџмент безбедношћу и здрављем на раду. Овом семинару присуствовали су представници јавних и приватних предузећа са територије Војводине.

Нови споразум о пословно-техничкој сарадњи између ове две институције биће закључен у четвртак, 19. новембра ове године. Обухватиће омогућавање приступа бази комплетних текстова важећих српских стандарда свим заинтересованима, што ће учинити српске стандарде доступнијим корисницима из Војводине. На овај начин, BSC центар представљаће још један регионални инфоцентар Института за стандардизацију Србије, а корисници ће моћи на лакши и бржи начин да читају стандарде и да добију све неопходне стручне информације.

Иначе, једна од шест регионалних привредних комора у којима већ постоје оформљени инфоцентри Института за стандардизацију Србије је Регионална привредна комора Нови Сад. Ускоро ће свим корисницима из Новог Сада и целе Војводине бити на располагању још једно место на којем ће моћи да се ближе упознају са стандардима У наредном периоду, због тренутних околности, режим рада ових инфоцентара биће прилагођен важећим прописима. Након завршетка пооштрених мера, повратком у нормалне услове живота и рада, очекујемо и већу посећеност и несметано функционисање ових инфоцентара.

Такође, постоји могућност и за проширивање ове сарадње ИСС-а и BSC-a у блиској будућности. Биће размотрене опције заједничког реализовања услуга, као што су консалтинг и едукација, али и дистрибуција стандарда.