Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

План доношења српских стандарда и сродних докумената за 2022. годину

Институт за стандардизацију Србије, као и сваке године, започиње планирање својих активности за наредну календарску годину. Доношење српских стандарда је најзначајнија делатност Института и зато је неопходно посветити посебну пажњу избору конкретних стандарда који ће постати део Планa доношења српских стандарда и сродних докумената, како би се у план уврстили сви они стандарди за којима се идентификује потреба.

Веома је важно и да заинтересоване стране буду обавештене о томе, како би могле да благовремено доставе предлоге за усвајање српских стандарда и сродних докумената који су им неопходни. Позивамо вас да предложите стандарде који вас посебно интересују, који ће вам бити потребни у раду или за које сматрате да могу бити од опште користи. Молимо вас да ознаке тих стандарда, или назив уже области стандардизације на коју се односе унесете у табелу у прилогу. Поред тога, треба означити да ли је реч о потпуно новом стандарду, или о ревизији постојећег стандарда. Рок за достављање ваших предлога је 31. јул 2021. године.

Предлози би, пре свега, требало да обухвате постојеће међународне стандарде (имају ознаку ISO, IEC или ISO/IEC), који се тренутно могу набавити у Институту по ценама које су одредиле међународне организације за стандардизацију. Уколико и када буду били усвојени на српском или енглеском језику (и добију ознаку SRPS ISO, SRPS IEC или SRPS ISO/IEC), постаће доступни по знатно повољнијим условима, односно по важећим накнадама за српске стандарде и сродне документе (нпр., један од најпознатијих међународних стандарда, ISO 9001 има вредност од 138 швајцарских франака, тј. приближно 14.800 динара, док висина накнаде за идентичан српски стандард износи 5.799 динара).

Када су у питању европски стандарди (EN), Институт има обавезу да их усваја као српске стандарде (SRPS EN). Због великог броја ових стандарда и ограничених ресурса, већина их буде усвојена на енглеском језику. Уколико имате потребу за доношењем одређеног европског стандарда као српског стандарда на српском језику, можете такође доставити свој предлог. Осим тога, уколико поседујете неауторизовани превод неког стандарда на српски језик, достављањем иницијалног превода олакшаћете рад надлежној комисији за стандарде и дати посебан допринос националној стандардизацији.

Особе за контакт у Институту су: Радиша Кнежевић, руководилац Сектора за опште области стандардизације, тел. 3409-303, е-пошта: radisa.knezevic@iss.rs и Горан Бајић, руководилац Сектора за електротехнику, телекомуникације и информационе технологије, тел. 3409-380, е-пошта: goran.bajic@iss.rs.

Табелу можете преузети на линку: https://1drv.ms/w/s!AiGduTac3JZsalb1uHLDgukSIJs?e=dALTW7