Објављен
Овај европски стандард специфицира методу испитивања (фаза 2/корак 2) и минимум захтева за бактерицидна дејства и дејства на квасце и/или фунгицидног дејства хемијских дезинфицијенаса, који су у облику хомогених физички стабилних препарата у тврдој води или у стању када је производ готов, спреман. за употребу водом, у храни, индустрији, домаћинству и установама, искључујући области и ситуације у којима је дезинфекција медицински индикована и искључујући производе који се користе на живим ткивима. Овај документ се односи на производе који се користе за дезинфекцију непорозних површина без механичког дејства. Овај документ се примењује барем на: а) прераду, дистрибуцију и малопродају: 1) хране животињског порекла: i) млека и млечних производа; ii) месо и месне прерађевине; iii) риба, морски плодови и производи; iv) јаја и производи од јаја; v) сточна храна; vi) итд. 2) храна биљног порекла: i) пића; ii) воће, поврће и деривати (укључујући дестилерије и рафинерије шећера); iii) брашно, млевење и печење; iv) сточна храна; v) итд. b) институционалне и домаће области: 1) угоститељски објекти; 2) јавне површине; 3) јавни превоз; 4) школе; 5) расадници; 6) продавнице; 7) спортске просторије; 8) контејнери за отпад (канте); 9) хотели; 10) станови; 11) клинички неосетљива подручја болница; 12) канцеларије; 13) итд. c) остале индустријске области: 1) амбалажни материјал; 2) биотехнологија (квасац, протеини, ензими...); 3) фармацеутски; 4) козметика и тоалетни прибор; 5) текстил; 6) свемирска индустрија, компјутерска индустрија; 7) итд. Овај документ се не примењује када се производ примењује методом аутоматске дезинфекције у ваздуху; у таквим случајевима, видети ЕN 17272.
ПОВУЧЕН
SRPS EN 13697:2019
ОБЈАВЉЕН
SRPS EN 13697:2024
60.60
Стандард објављен
30. 4. 2024.