Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

SRPS EN 13697:2024

Hemijski dezinficijensi i antiseptici – Kvantitativno ispitivanje na neporoznoj površini za vrednovanje baktericidnog dejstva i dejstva na kvasce i/ili fungicidnog dejstva hemijskih dezinficijenasa za upotrebu u oblastima koje se odnose na hranu, industriju, domaćinstvo i ustanove, bez mehaničkog delovanja – Metoda ispitivanja i zahtevi bez mehaničkog delovanja (faza 2, korak 2)

Chemical disinfectants and antiseptics - Quantitative non-porous surface test for the evaluation of bactericidal and yeasticidal and/or fungicidal activity of chemical disinfectants used in food, industrial, domestic and institutional areas without mechanical action - Test method and requirements without mechanical action (phase 2, step 2)
30. 4. 2024.

Опште информације

60.60     30. 4. 2024.

ISS

Z076

Evropski standard

71.100.35  

engleski  

Kupovina

Objavljen

Jezik na kome želite da primite dokument.

Apstrakt

Ovaj evropski standard specificira metodu ispitivanja (faza 2/korak 2) i minimum zahteva za baktericidna dejstva i dejstva na kvasce i/ili fungicidnog dejstva hemijskih dezinficijenasa, koji su u obliku homogenih fizički stabilnih preparata u tvrdoj vodi ili u stanju kada je proizvod gotov, spreman. za upotrebu vodom, u hrani, industriji, domaćinstvu i ustanovama, isključujući oblasti i situacije u kojima je dezinfekcija medicinski indikovana i isključujući proizvode koji se koriste na živim tkivima. Ovaj dokument se odnosi na proizvode koji se koriste za dezinfekciju neporoznih površina bez mehaničkog dejstva. Ovaj dokument se primenjuje barem na: a) preradu, distribuciju i maloprodaju: 1) hrane životinjskog porekla: i) mleka i mlečnih proizvoda; ii) meso i mesne prerađevine; iii) riba, morski plodovi i proizvodi; iv) jaja i proizvodi od jaja; v) stočna hrana; vi) itd. 2) hrana biljnog porekla: i) pića; ii) voće, povrće i derivati (uključujući destilerije i rafinerije šećera); iii) brašno, mlevenje i pečenje; iv) stočna hrana; v) itd. b) institucionalne i domaće oblasti: 1) ugostiteljski objekti; 2) javne površine; 3) javni prevoz; 4) škole; 5) rasadnici; 6) prodavnice; 7) sportske prostorije; 8) kontejneri za otpad (kante); 9) hoteli; 10) stanovi; 11) klinički neosetljiva područja bolnica; 12) kancelarije; 13) itd. c) ostale industrijske oblasti: 1) ambalažni materijal; 2) biotehnologija (kvasac, proteini, enzimi...); 3) farmaceutski; 4) kozmetika i toaletni pribor; 5) tekstil; 6) svemirska industrija, kompjuterska industrija; 7) itd. Ovaj dokument se ne primenjuje kada se proizvod primenjuje metodom automatske dezinfekcije u vazduhu; u takvim slučajevima, videti EN 17272.

Životni ciklus

PRETHODNO

POVUČEN
SRPS EN 13697:2019

TRENUTNO

OBJAVLJEN
SRPS EN 13697:2024
60.60 Standard objavljen
30. 4. 2024.

Povezani projekti

Identičan sa EN 13697:2023 IDENTICAL