Objavljen
Ovaj evropski standard specificira metodu ispitivanja (faza 2/korak 2) i minimum zahteva za baktericidna dejstva i dejstva na kvasce i/ili fungicidnog dejstva hemijskih dezinficijenasa, koji su u obliku homogenih fizički stabilnih preparata u tvrdoj vodi ili u stanju kada je proizvod gotov, spreman. za upotrebu vodom, u hrani, industriji, domaćinstvu i ustanovama, isključujući oblasti i situacije u kojima je dezinfekcija medicinski indikovana i isključujući proizvode koji se koriste na živim tkivima. Ovaj dokument se odnosi na proizvode koji se koriste za dezinfekciju neporoznih površina bez mehaničkog dejstva. Ovaj dokument se primenjuje barem na: a) preradu, distribuciju i maloprodaju: 1) hrane životinjskog porekla: i) mleka i mlečnih proizvoda; ii) meso i mesne prerađevine; iii) riba, morski plodovi i proizvodi; iv) jaja i proizvodi od jaja; v) stočna hrana; vi) itd. 2) hrana biljnog porekla: i) pića; ii) voće, povrće i derivati (uključujući destilerije i rafinerije šećera); iii) brašno, mlevenje i pečenje; iv) stočna hrana; v) itd. b) institucionalne i domaće oblasti: 1) ugostiteljski objekti; 2) javne površine; 3) javni prevoz; 4) škole; 5) rasadnici; 6) prodavnice; 7) sportske prostorije; 8) kontejneri za otpad (kante); 9) hoteli; 10) stanovi; 11) klinički neosetljiva područja bolnica; 12) kancelarije; 13) itd. c) ostale industrijske oblasti: 1) ambalažni materijal; 2) biotehnologija (kvasac, proteini, enzimi...); 3) farmaceutski; 4) kozmetika i toaletni pribor; 5) tekstil; 6) svemirska industrija, kompjuterska industrija; 7) itd. Ovaj dokument se ne primenjuje kada se proizvod primenjuje metodom automatske dezinfekcije u vazduhu; u takvim slučajevima, videti EN 17272.
POVUČEN
SRPS EN 13697:2019
OBJAVLJEN
SRPS EN 13697:2024
60.60
Standard objavljen
30. 4. 2024.