Објављен
Овај документ је допуна за ISO/IEC 17065. Њиме се специфицирају правила применљива на проверу система безбедности хране (FSS) и сертификацију производа, процеса и услуга који су усклађени са захтевима шеме сертификације која је заснована на међународно прихваћеним принципима безбедности хране (нпр. CODEX General Principles of Food Hygiene[8]) и укључује елементе система менаџмента. Овај документ се не примењује на сертификације које су засноване искључиво на испитивању производа (нпр. оне које спроводи организација која примењује ISO/IEC 17025) или контролисању (нпр. оне које спроводи организација која примењује ISO/IEC 17020) и не примењује се на шеме безбедности хране засноване на ISO/IEC 17065 које не укључују оба међународно прихваћена принципа безбедности хране и елементе система менаџмента.
Он такође пружа неопходне информације и поверење корисницима о начину на који се сертификација додељује њиховим испоручиоцима.
Сертификација FSMS-а представља активност оцењивања усаглашености преко треће стране (како је описано у стандарду ISO/IEC 17000:2020, 4.3), и тела која спроводе ову активност су тела за оцењивање усаглашености преко треће стране. НАПОМЕНА 2 Овај документ може да се користи као документ који садржи критеријуме за акредитацију или колегијално оцењивање сертификационих тела која траже да буду призната као компетентна да сертификују производ, процес и услуге организације и њеног FSS-а у складу са захтевима шеме сертификације. Такође је предвиђено да га као документ који садржи критеријуме, користе регулаторни органи и индустријски конзорцијуми који су ангажовани у директном признавању сертификационих тела за сертификовање да је FSS организације усклађен са захтевима шеме сертификације. Неки од његових захтева такође могу да буду корисни и другим странама укљученим у оцењивање усаглашености таквих сертификационих тела, као и за оцењивање усаглашености тела, која предузимају сертификовање усклађености FSS-а са додатиим критеријумима. Сертификација FSS-а не представља атестирање безбедности или погодности производа организације у ланцу хране. Међутим, сертификација захтева од организације да, кроз свој FSS, испуњава све применљиве захтеве закона и прописа који се односе на безбедност хране.
ОБЈАВЉЕН
SRPS ISO 22003-2:2023
60.60
Стандард објављен
31. 1. 2023.