Objavljen
Ovaj dokument je dopuna za ISO/IEC 17065. Njime se specificiraju pravila primenljiva na proveru sistema bezbednosti hrane (FSS) i sertifikaciju proizvoda, procesa i usluga koji su usklađeni sa zahtevima šeme sertifikacije koja je zasnovana na međunarodno prihvaćenim principima bezbednosti hrane (npr. CODEX General Principles of Food Hygiene[8]) i uključuje elemente sistema menadžmenta. Ovaj dokument se ne primenjuje na sertifikacije koje su zasnovane isključivo na ispitivanju proizvoda (npr. one koje sprovodi organizacija koja primenjuje ISO/IEC 17025) ili kontrolisanju (npr. one koje sprovodi organizacija koja primenjuje ISO/IEC 17020) i ne primenjuje se na šeme bezbednosti hrane zasnovane na ISO/IEC 17065 koje ne uključuju oba međunarodno prihvaćena principa bezbednosti hrane i elemente sistema menadžmenta.
On takođe pruža neophodne informacije i poverenje korisnicima o načinu na koji se sertifikacija dodeljuje njihovim isporučiocima.
Sertifikacija FSMS-a predstavlja aktivnost ocenjivanja usaglašenosti preko treće strane (kako je opisano u standardu ISO/IEC 17000:2020, 4.3), i tela koja sprovode ovu aktivnost su tela za ocenjivanje usaglašenosti preko treće strane. NAPOMENA 2 Ovaj dokument može da se koristi kao dokument koji sadrži kriterijume za akreditaciju ili kolegijalno ocenjivanje sertifikacionih tela koja traže da budu priznata kao kompetentna da sertifikuju proizvod, proces i usluge organizacije i njenog FSS-a u skladu sa zahtevima šeme sertifikacije. Takođe je predviđeno da ga kao dokument koji sadrži kriterijume, koriste regulatorni organi i industrijski konzorcijumi koji su angažovani u direktnom priznavanju sertifikacionih tela za sertifikovanje da je FSS organizacije usklađen sa zahtevima šeme sertifikacije. Neki od njegovih zahteva takođe mogu da budu korisni i drugim stranama uključenim u ocenjivanje usaglašenosti takvih sertifikacionih tela, kao i za ocenjivanje usaglašenosti tela, koja preduzimaju sertifikovanje usklađenosti FSS-a sa dodatiim kriterijumima. Sertifikacija FSS-a ne predstavlja atestiranje bezbednosti ili pogodnosti proizvoda organizacije u lancu hrane. Međutim, sertifikacija zahteva od organizacije da, kroz svoj FSS, ispunjava sve primenljive zahteve zakona i propisa koji se odnose na bezbednost hrane.
OBJAVLJEN
SRPS ISO 22003-2:2023
60.60
Standard objavljen
31. 1. 2023.