Ovim međunarodnim standardom opisuje se postupak za određivanje da li postoji opažena senzorska razlika ili sličnost između uzoraka dva proizvoda. Metoda je postupak prinudnog izbora. Metoda se primenjuje bilo da postoje razlike u pojedinačnim senzorskim svojstvima ili u nekoliko svojstava. Metoda je statistički efikasnija od duo-trio testa (opisana u ISO 10399), ali ima ograničenu upotrebu za proizvode koji ispoljavaju jako prenošenje i/ili dugotrajnu ukusnost. Metoda se primenjuje čak i kada priroda razlike nije poznata [tj. ona ne određuje ni veličinu ni smer razlike između uzoraka niti daje bilo kakvu naznaku svojstava odgovornih za razliku]. Metoda se primenjuje samo ako su proizvodi potpuno homogeni. Metoda je efikasna: a) za određivanje ― bilo kakve opažene razlike (test trougla za ispitivanje razlike), ili ― nepostojanja opažene razlike (test trougla za ispitivanje sličnosti) kada se, na primer, izvrši promena sastojaka, obrade, pakovanja, rukovanja ili skladištenja; b) ili za odabir, obuku i praćenje ocenjivača.
ПОВУЧЕН
SRPS EN ISO 4120:2012
95.99
Повучен
30. 9. 2021.
ОБЈАВЉЕН
SRPS EN ISO 4120:2021