60.60 30. 9. 2021.
ISS
Европски стандард
енглески
Стандард је преведен и налази се у фази "10.99 Унет у програм рада" . Сазнајте више
Објављен
Овим међународним стандардом описује се поступак за одређивање да ли постоји опажена сензорска разлика или сличност између узорака два производа. Метода је поступак принудног избора. Метода се примењује било да постоје разлике у појединачним сензорским својствима или у неколико својстава. Метода је статистички ефикаснија од дуо-трио теста (описана у ISO 10399), али има ограничену употребу за производе који испољавају јаки carryover (преношење) ефекта и/или дуготрајног деловања ароме (укусност). Метода се примењује чак и када природа разлике није позната [тј. она не одређује ни величину ни смер разлике између узорака нити даје било какву назнаку својства/ва одговорног/их за разлику]. Метода се примењује само ако су производи потпуно хомогени. Метода је ефикасна за: а) одређивање да: или резултира приметној разлицу ( (тест троугла за испитивање разлике), или ― не резултира опаженој разлици (тест троугла за испитивање сличности) када се, на пример, изврши промена састојака, прераде, паковања, руковања или складиштења; б) или за одабир, обуку и праћење оцењивача.
ОБЈАВЉЕН
SRPS EN ISO 4120:2021
60.60
Стандард објављен
30. 9. 2021.