Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

SRPS EN ISO 3960:2017

Ulja i masti biljnog i životinjskog porekla – Određivanje peroksidnog broja – Jodometrijsko (vizuelno) određivanje završne tačke

Animal and vegetable fats and oils - Determination of peroxide value - Iodometric (visual) endpoint determination (ISO 3960:2017)
31. 1. 2020.
31. 1. 2020.

Опште информације

60.60     31. 1. 2020.

ISS

E034-2,11

Европски стандард

67.200.10  

српски  

Куповина

Објављен

Језик на коме желите да примите документ.

Апстракт

Ovim međunarodnim standardom utvrđuje se metoda za jodometrijsko određivanje peroksidnog broja ulja i masti biljnog i životinjskog porekla vizuelnim određivanjem završne tačke. Peroksidni broj predstavlja meru količine hemijski vezanog kiseonika za ulja ili masti kao peroksida, posebno kao hidroperoksida.

Metoda se primenjuje na sva ulja i masti biljnog i životinjskog porekla, masne kiseline i njihove smeše sa peroksidnim brojem od 0 meq do 30 meq (miliekvivalenata) aktivnog kiseonika po kilogramu. Takođe se primenjuje na margarine i masne namaze sa promenljivim sadržajem vode. Metoda nije pogodna za mlečne masti i nije primenljiva na lecitine.

Potrebno je napomenuti da je peroksidni broj dinamički parametar, čija vrednost zavisi od samog uzorka. Osim toga, određivanje peroksidnog broja je u velikoj meri empirijski postupak i dobijena vrednost zavisi od mase uzorka. Ističe se da, usled propisane mase uzorka, dobijeni peroksidni broj može biti nešto niži od onog dobijenog sa manjom masom uzorka.

Mleko i proizvodi od mleka (ili masti dobijene iz mleka i proizvoda od mleka) se isključuju iz predmeta i područja primene ovog dokumenta.

NAPOMENA 1 Poželjna metoda za jodometrijsko određivanje peroksidnog broja za mlečne masti utvrđena je u ISO 3976.

NAPOMENA 2 Metoda za potenciometrijsko određivanja peroksidnog broja data je u ISO 27107.

Животни циклус

ТРЕНУТНО

ОБЈАВЉЕН
SRPS EN ISO 3960:2017
60.60 Стандард објављен
31. 1. 2020.

Повезани пројекти

Идентичан са EN ISO 3960:2017

Идентичан са ISO 3960:2017

Прописи

"Сл. гласник РС" бр. 50/2019 50/2019
ПРАВИЛНИК о квалитету уситњеног меса, полупроизвода од меса и производа од меса

МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ, ШУМАРСТВА И ВОДОПРИВРЕДЕ