Објављен
Ovim međunarodnim standardom utvrđuje se metoda za jodometrijsko određivanje peroksidnog broja ulja i masti biljnog i životinjskog porekla vizuelnim određivanjem završne tačke. Peroksidni broj predstavlja meru količine hemijski vezanog kiseonika za ulja ili masti kao peroksida, posebno kao hidroperoksida.
Metoda se primenjuje na sva ulja i masti biljnog i životinjskog porekla, masne kiseline i njihove smeše sa peroksidnim brojem od 0 meq do 30 meq (miliekvivalenata) aktivnog kiseonika po kilogramu. Takođe se primenjuje na margarine i masne namaze sa promenljivim sadržajem vode. Metoda nije pogodna za mlečne masti i nije primenljiva na lecitine.
Potrebno je napomenuti da je peroksidni broj dinamički parametar, čija vrednost zavisi od samog uzorka. Osim toga, određivanje peroksidnog broja je u velikoj meri empirijski postupak i dobijena vrednost zavisi od mase uzorka. Ističe se da, usled propisane mase uzorka, dobijeni peroksidni broj može biti nešto niži od onog dobijenog sa manjom masom uzorka.
Mleko i proizvodi od mleka (ili masti dobijene iz mleka i proizvoda od mleka) se isključuju iz predmeta i područja primene ovog dokumenta.
NAPOMENA 1 Poželjna metoda za jodometrijsko određivanje peroksidnog broja za mlečne masti utvrđena je u ISO 3976.
NAPOMENA 2 Metoda za potenciometrijsko određivanja peroksidnog broja data je u ISO 27107.
ОБЈАВЉЕН
SRPS EN ISO 3960:2017
60.60
Стандард објављен
31. 1. 2020.
МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ, ШУМАРСТВА И ВОДОПРИВРЕДЕ