Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

SRPS EN ISO 3960:2017

Ulja i masti biljnog i životinjskog porekla – Određivanje peroksidnog broja – Jodometrijsko (vizuelno) određivanje završne tačke

Animal and vegetable fats and oils - Determination of peroxide value - Iodometric (visual) endpoint determination (ISO 3960:2017)
31. 1. 2020.
31. 1. 2020.

Опште информације

60.60     31. 1. 2020.

ISS

E034-2,11

Evropski standard

67.200.10  

srpski  

Kupovina

Objavljen

Jezik na kome želite da primite dokument.

Apstrakt

Ovim međunarodnim standardom utvrđuje se metoda za jodometrijsko određivanje peroksidnog broja ulja i masti biljnog i životinjskog porekla vizuelnim određivanjem završne tačke. Peroksidni broj predstavlja meru količine hemijski vezanog kiseonika za ulja ili masti kao peroksida, posebno kao hidroperoksida.

Metoda se primenjuje na sva ulja i masti biljnog i životinjskog porekla, masne kiseline i njihove smeše sa peroksidnim brojem od 0 meq do 30 meq (miliekvivalenata) aktivnog kiseonika po kilogramu. Takođe se primenjuje na margarine i masne namaze sa promenljivim sadržajem vode. Metoda nije pogodna za mlečne masti i nije primenljiva na lecitine.

Potrebno je napomenuti da je peroksidni broj dinamički parametar, čija vrednost zavisi od samog uzorka. Osim toga, određivanje peroksidnog broja je u velikoj meri empirijski postupak i dobijena vrednost zavisi od mase uzorka. Ističe se da, usled propisane mase uzorka, dobijeni peroksidni broj može biti nešto niži od onog dobijenog sa manjom masom uzorka.

Mleko i proizvodi od mleka (ili masti dobijene iz mleka i proizvoda od mleka) se isključuju iz predmeta i područja primene ovog dokumenta.

NAPOMENA 1 Poželjna metoda za jodometrijsko određivanje peroksidnog broja za mlečne masti utvrđena je u ISO 3976.

NAPOMENA 2 Metoda za potenciometrijsko određivanja peroksidnog broja data je u ISO 27107.

Životni ciklus

TRENUTNO

OBJAVLJEN
SRPS EN ISO 3960:2017
60.60 Standard objavljen
31. 1. 2020.

Povezani projekti

Identičan sa EN ISO 3960:2017

Identičan sa ISO 3960:2017

Nacionalni propisi i standardi

"Сл. гласник РС" бр. 50/2019 50/2019
PRAVILNIK o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE