Објављен
У овом међународном стандарду описује се квантитативно одређивање специфичних шећера (галактозе, глукозе, фруктозе, сахарозе, лактозе и малтозе) течном хромарографијом у различитим врстама млека и производа од млека, применом арабинозе или фукозе као интерних стандарда. Метода се примењује за следеће различите млечне матриксе: млеко, млеко у праху, сир, сурутку у праху, почетну формулу за одојчад, десерт и јогурт. Млечни производи који садрже соју нису обухваћени. Одређивање садржаја лактозе у млечним производима са ниским садржајем лактозе није обухваћено. Примењује се софистицирана метода хроматографије високе перформансе са анјонском изменом у комбинацији са пулсном амперометријском детекцијом (HPAEC-AD). Овом методом могу се издвојити следећих тринаест различитих моносахарида и дисахарида: фукоза, арабиноза, галактоза, глукоза, фруктоза, сахароза, лактоза, лактулоза, малтоза, мелобиоза, трехалоза, платиноза (малтулоза) и малтотриоза.
ОБЈАВЉЕН
SRPS EN ISO 22184:2021
60.60
Стандард објављен
31. 3. 2021.