Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

SRPS EN ISO 22184:2021

Mleko i proizvodi od mleka – Određivanje sadržaja šećera – Metoda hromatografije visoke performanse sa anjonskom izmenom i pulsnom amperometrijskom detekcijom (HPAEC-PAD)

Milk and milk products - Determination of the sugar contents - High performance anion exchange chromatography with pulsed amperometric detection method (HPAEC-PAD) (ISO 22184:2021)
31. 3. 2021.

Опште информације

60.60     31. 3. 2021.

ISS

E034-5

Evropski standard

67.100.01  

engleski  

Kupovina

Objavljen

Jezik na kome želite da primite dokument.

Apstrakt

U ovom međunarodnom standardu opisuje se kvantitativno određivanje specifičnih šećera (galaktoze, glukoze, fruktoze, saharoze, laktoze i maltoze) tečnom hromarografijom u različitim vrstama mleka i proizvoda od mleka, primenom arabinoze ili fukoze kao internih standarda. Metoda se primenjuje za sledeće različite mlečne matrikse: mleko, mleko u prahu, sir, surutku u prahu, početnu formulu za odojčad, desert i jogurt. Mlečni proizvodi koji sadrže soju nisu obuhvaćeni. Određivanje sadržaja laktoze u mlečnim proizvodima sa niskim sadržajem laktoze nije obuhvaćeno. Primenjuje se sofisticirana metoda hromatografije visoke performanse sa anjonskom izmenom u kombinaciji sa pulsnom amperometrijskom detekcijom (HPAEC-AD). Ovom metodom mogu se izdvojiti sledećih trinaest različitih monosaharida i disaharida: fukoza, arabinoza, galaktoza, glukoza, fruktoza, saharoza, laktoza, laktuloza, maltoza, melobioza, trehaloza, platinoza (maltuloza) i maltotrioza.

Životni ciklus

TRENUTNO

OBJAVLJEN
SRPS EN ISO 22184:2021
60.60 Standard objavljen
31. 3. 2021.

Povezani projekti

Identičan sa EN ISO 22184:2021

Identičan sa ISO 22184:2021

Identičan sa IDF 244:2021