Objavljen
U ovom međunarodnom standardu opisuje se kvantitativno određivanje specifičnih šećera (galaktoze, glukoze, fruktoze, saharoze, laktoze i maltoze) tečnom hromarografijom u različitim vrstama mleka i proizvoda od mleka, primenom arabinoze ili fukoze kao internih standarda. Metoda se primenjuje za sledeće različite mlečne matrikse: mleko, mleko u prahu, sir, surutku u prahu, početnu formulu za odojčad, desert i jogurt. Mlečni proizvodi koji sadrže soju nisu obuhvaćeni. Određivanje sadržaja laktoze u mlečnim proizvodima sa niskim sadržajem laktoze nije obuhvaćeno. Primenjuje se sofisticirana metoda hromatografije visoke performanse sa anjonskom izmenom u kombinaciji sa pulsnom amperometrijskom detekcijom (HPAEC-AD). Ovom metodom mogu se izdvojiti sledećih trinaest različitih monosaharida i disaharida: fukoza, arabinoza, galaktoza, glukoza, fruktoza, saharoza, laktoza, laktuloza, maltoza, melobioza, trehaloza, platinoza (maltuloza) i maltotrioza.
OBJAVLJEN
SRPS EN ISO 22184:2021
60.60
Standard objavljen
31. 3. 2021.