Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Јавно доступне ISO смернице

ISO, Међународна организација за стандардизацију управо је објавила нову публикацију, поводом 27. Конференције Уједињених нација о климатским променама (UN Climate Change Conference - COP27). Посебан фокус овогодишњег стручног скупа УН, који се одржава од 6. до 18. новембра у Шарм ел Шеику у Египту, је на међународним стандардима и на њиховом доприносу глобалним напорима за очување климе.

ISO Net Zero Guidelines (IWA 42) је документ званично презентован 11. новембра на скупу COP27, којем корисници широм света могу да приступе без накнаде. ISO је учинио доступним IWA 42 како би помогао у остваривању климатских циљева који се односе на емисију угљеника и представљају општу тежњу ка нула нето емисији гасова стаклене баште. 

 Акција за климу представља један од Циљева одрживог развоја УН Агенде 2030, којим се дефинишу активности за борбу против климатских промена. Зато су нове ISO смернице користан и практичан алат за креаторе политике, али и све организације које настоје да остваре нула нето емисију угљен диоксида. Пружањем заједничке референце за актере на свим нивоима, од компанијског до регионалног смањујe сe конфузијa и омогућава боље разумевање и хармонизацијa при планирању и извештавању. Стандардизација и у овом случају доводи до усаглашених дефиниција, лакшег упоређивања и скалирања. О важности овог документа говори и чињеница да је на његовом доношењу учествовало више од 1.200 експерата из преко 100 земаља. 

Корисници могу добити садржај IWA 42 за онлајн читање или у pdf формату, а у оба случаја је потребно да се претходно региструју. 

Детаљније о IWA 42 и њено бесплатно преузимање могуће је на овом линку: https://www.iso.org/netzero.