Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

Javno dostupne ISO smernice

ISO, Međunarodna organizacija za standardizaciju upravo je objavila novu publikaciju, povodom 27. Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (UN Climate Change Conference - COP27). Poseban fokus ovogodišnjeg stručnog skupa UN, koji se održava od 6. do 18. novembra u Šarm el Šeiku u Egiptu, je na međunarodnim standardima i na njihovom doprinosu globalnim naporima za očuvanje klime.

ISO Net Zero Guidelines (IWA 42) je dokument zvanično prezentovan 11. novembra na skupu COP27, kojem korisnici širom sveta mogu da pristupe bez naknade. ISO je učinio dostupnim IWA 42 kako bi pomogao u ostvarivanju klimatskih ciljeva koji se odnose na emisiju ugljenika i predstavljaju opštu težnju ka nula neto emisiji gasova staklene bašte. 

 Akcija za klimu predstavlja jedan od Ciljeva održivog razvoja UN Agende 2030, kojim se definišu aktivnosti za borbu protiv klimatskih promena. Zato su nove ISO smernice koristan i praktičan alat za kreatore politike, ali i sve organizacije koje nastoje da ostvare nula neto emisiju ugljen dioksida. Pružanjem zajedničke reference za aktere na svim nivoima, od kompanijskog do regionalnog smanjuje se konfuzija i omogućava bolje razumevanje i harmonizacija pri planiranju i izveštavanju. Standardizacija i u ovom slučaju dovodi do usaglašenih definicija, lakšeg upoređivanja i skaliranja. O važnosti ovog dokumenta govori i činjenica da je na njegovom donošenju učestvovalo više od 1.200 eksperata iz preko 100 zemalja. 

Korisnici mogu dobiti sadržaj IWA 42 za onlajn čitanje ili u pdf formatu, a u oba slučaja je potrebno da se prethodno registruju. 

Detaljnije o IWA 42 i njeno besplatno preuzimanje moguće je na ovom linku: https://www.iso.org/netzero.