Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Винска визија Отвореног Балкана 2025. и стандарди

Винска визија Отвореног Балкана 2025. одржава се на Београдском сајму од 22. до 25. новембра. Том приликом окупило се 535 излагача из 34 земље. Током четири дана одржано је више од 30 радионица и мастеркласова, велики број едукација и панела, као и пословних састанака. Ове године, манифестација је имала широк распон излагача, проширене дегустационе зоне, врхунске радионице, мастерклас програме, врхунске селекције ракија и гастрономске презентације, како представника наше земље тако и земаља из окружења.

Како би добили најбољи производ и пласирали своје производе на оваквим манифестацијама, треба нагласити да цео ток производње, амбалажа, па и презентације, имају потпору у примени стандарда.

Поменућемо, на пример, чашу за дегустирање вина која је дефинисана стандардом SRPS ISO 3591:2000, Сензорске анализе – Апарати и прибор – Чаша за испитивање укуса вина, преко стандарда квалитета које врхунске винарије примењују у свом пословању, као што су: 

SRPS EN ISO 22000, Системи менаџмента безбедношћу хране – Захтеви за сваку организацију у ланцу хране

HACCP (Codex Alimentarius)

SRPS ISO 9001, Системи менаџмента квалитетом

SRPS ISO 14001, Системи менаџмента животном средином

SRPS ISO 45001,  Системи менаџмента безбедношћу и здравља на раду

Наравно, сама потврда квалитета вина и његовог прописаног садржаја не би била могућа без лабораторија акредитованих према стандарду SRPS ISO/IEC 17025, које утврђују ниво етанола, сувих материја, укупних киселина, количину SO2 и осталих материја.