Vinska vizija Otvorenog Balkana 2025. održava se na Beogradskom sajmu od 22. do 25. novembra. Tom prilikom okupilo se 535 izlagača iz 34 zemlje. Tokom četiri dana održano je više od 30 radionica i masterklasova, veliki broj edukacija i panela, kao i poslovnih sastanaka. Ove godine, manifestacija je imala širok raspon izlagača, proširene degustacione zone, vrhunske radionice, masterklas programe, vrhunske selekcije rakija i gastronomske prezentacije, kako predstavnika naše zemlje tako i zemalja iz okruženja.
Kako bi dobili najbolji proizvod i plasirali svoje proizvode na ovakvim manifestacijama, treba naglasiti da ceo tok proizvodnje, ambalaža, pa i prezentacije, imaju potporu u primeni standarda.
Pomenućemo, na primer, čašu za degustiranje vina koja je definisana standardom SRPS ISO 3591:2000, Senzorske analize – Aparati i pribor – Čaša za ispitivanje ukusa vina, preko standarda kvaliteta koje vrhunske vinarije primenjuju u svom poslovanju, kao što su:
SRPS EN ISO 22000, Sistemi menadžmenta bezbednošću hrane – Zahtevi za svaku organizaciju u lancu hrane
HACCP (Codex Alimentarius)
SRPS ISO 9001, Sistemi menadžmenta kvalitetom
SRPS ISO 14001, Sistemi menadžmenta životnom sredinom
SRPS ISO 45001, Sistemi menadžmenta bezbednošću i zdravlja na radu
Naravno, sama potvrda kvaliteta vina i njegovog propisanog sadržaja ne bi bila moguća bez laboratorija akreditovanih prema standardu SRPS ISO/IEC 17025, koje utvrđuju nivo etanola, suvih materija, ukupnih kiselina, količinu SO2 i ostalih materija.