Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

СВЕТСКИ ДАН СТАНДАРДА 2021

Сваке године, међународне организације за стандардизацију ISO, IEC и ITU и њихове чланице, које чине национална тела за стандардизацију, 14. октобра обележавају Светски дан стандарда. Тиме се указује признање хиљадама стручњака широм света, њиховом раду и заједничким напорима на развијању међународних стандарда.

Лајтмотив овогодишњег Дана стандарда гласи: „Заједничка визија бољег света – Стандарди за циљеве одрживог развоја (SDG)“. Избором овог слогана истакнут је значај седамнаест циљева одрживог развоја до 2030. године које су дефинисале Уједињене нације, а ступили су на снагу у јануару 2016. године. За њихово постизање потребна је сарадња многих јавних и приватних партнера, као и употреба свих расположивих алата, укључујући међународне стандарде и оцењивање усаглашености.

Институт за стандардизацију Србије, као пуноправни члан међународних организација за стандардизацију, такође обележава Светски дан стандарда. Овај празник међународне стандардизације традиционално се сваке године у нашој земљи обележава у оквиру прославе Дана Института за стандардизацију Србије. Ове године, свечаност је одржана 30. септембра у Институту, уз присуство добитника годишњих признања за посебан допринос развоју националне стандардизације (https://iss.rs/sr_Cyrl/the-day-of-the-institute-for-standardization-of-serbia_p1094.html).

Институт за стандардизацију Србије ће и у годинама које долазе настојати да учврсти сарадњу са свим релевантним субјектима на локалном и глобалном нивоу, градећи и остварујући визију бољег света.