Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

20. мај - Светски дан метрологије

Светски дан метрологије обележава се 20. маја, на дан када је 1875. године потписана Метарска конвенција. Ова конвенција обезбеђује основу за кохерентан систем мерења широм света, на којем се темеље индустријска производња, међународна трговина, иновације и научна открића.

Овогодишњи слоган Светског дана метрологије гласи: „Мерења подржавају глобални прехрамбени систем", чиме се скреће пажња на глобалне изазове климатских промена и дистрибуције хране. Утицај метрологије на глобални прехрамбени систем присутан је у мерењу количине купљене и продате хране, мерењу температуре и влажности простора за складиштење, мерењу њеног хемијског састава, као и мерењу присуства хемијске контаминације. Овим се обезбеђује прецизно одређивање масе, односно запремине хране, њено ефикасно складиштење и паковање, утврђивање квалитета и обезбеђивање безбедности за здравље и живот људи. Бројним међународним стандардима дате су смернице које подржавају међународни систем мерних јединица. 

Наша земља је приступила Метарској конвенцији 1878. године, а национална метролошка институција Републике Србије данас је Дирекција за мере и драгоцене метале. Дирекција је члан Метарске конвенције и других међународних метолошких организација, а у нашој земљи је део инфраструктуре квалитета, заједно са Акредитационим телом Србије и Институтом за стандардизацију Србије.