Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

20. maj - Svetski dan metrologije

Svetski dan metrologije obeležava se 20. maja, na dan kada je 1875. godine potpisana Metarska konvencija. Ova konvencija obezbeđuje osnovu za koherentan sistem merenja širom sveta, na kojem se temelje industrijska proizvodnja, međunarodna trgovina, inovacije i naučna otkrića.

Ovogodišnji slogan Svetskog dana metrologije glasi: „Merenja podržavaju globalni prehrambeni sistem", čime se skreće pažnja na globalne izazove klimatskih promena i distribucije hrane. Uticaj metrologije na globalni prehrambeni sistem prisutan je u merenju količine kupljene i prodate hrane, merenju temperature i vlažnosti prostora za skladištenje, merenju njenog hemijskog sastava, kao i merenju prisustva hemijske kontaminacije. Ovim se obezbeđuje precizno određivanje mase, odnosno zapremine hrane, njeno efikasno skladištenje i pakovanje, utvrđivanje kvaliteta i obezbeđivanje bezbednosti za zdravlje i život ljudi. Brojnim međunarodnim standardima date su smernice koje podržavaju međunarodni sistem mernih jedinica. 

Naša zemlja je pristupila Metarskoj konvenciji 1878. godine, a nacionalna metrološka institucija Republike Srbije danas je Direkcija za mere i dragocene metale. Direkcija je član Metarske konvencije i drugih međunarodnih metoloških organizacija, a u našoj zemlji je deo infrastrukture kvaliteta, zajedno sa Akreditacionim telom Srbije i Institutom za standardizaciju Srbije.