Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

30 година јединственог европског тржишта

Ова година је веома значајна за Европску унију, која обележава три деценије постојања јединственог тржишта. Уклањање административних баријера значило је олакшавање трговине кроз смањење бирократије. Добром функционисању европског тржишта свакако је допринела и примена EN стандарда. 

Јединствени систем европске стандардизације омогућио је да се на целокупном ЕУ тржишту примењују исти стандарди. То је у свим земљама потрошачима обезбедило подједнак ниво квалитета и безбедности производа и услуга, уз поштовање законских прописа. Поред тога, стандарди су имали позитиван утицај на конкурентну позицију европских компанија на глобалном нивоу.

Прослава јубилеја није само прилика за подсећање на остварене резултате, већ и за припрему за будуће изазове. Улога коју имају европски стандарди је важна за јачање, отпорност и стабилност европског тражишта. Европске организације за стандардизацију, CEN и CENELEC су доношењем стратегије развоја европске стандардизације идентификовале најважније задатке и потврдиле своју оријентисаност на постизање заједничких циљева.

CEN и CENELEC oкупљају велики број експерата из целе Европе који су посвећени стварању услова за развој свих привредних сектора, уз укључивање свих европских земаља. Баш ове, јубиларне године постојања заједничког тржишта, Институт за стандардизацију Србије биће домаћин генералних скупштина CEN-а и CENELEC-а. Представници њихових чланица, националних тела за стандардизацију, на четвородневном заседању у Београду ће одредити смернице за даљи развој европске стандардизације.