Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

30 godina jedinstvenog evropskog tržišta

Ova godina je veoma značajna za Evropsku uniju, koja obeležava tri decenije postojanja jedinstvenog tržišta. Uklanjanje administrativnih barijera značilo je olakšavanje trgovine kroz smanjenje birokratije. Dobrom funkcionisanju evropskog tržišta svakako je doprinela i primena EN standarda. 

Jedinstveni sistem evropske standardizacije omogućio je da se na celokupnom EU tržištu primenjuju isti standardi. To je u svim zemljama potrošačima obezbedilo podjednak nivo kvaliteta i bezbednosti proizvoda i usluga, uz poštovanje zakonskih propisa. Pored toga, standardi su imali pozitivan uticaj na konkurentnu poziciju evropskih kompanija na globalnom nivou.

Proslava jubileja nije samo prilika za podsećanje na ostvarene rezultate, već i za pripremu za buduće izazove. Uloga koju imaju evropski standardi je važna za jačanje, otpornost i stabilnost evropskog tražišta. Evropske organizacije za standardizaciju, CEN i CENELEC su donošenjem strategije razvoja evropske standardizacije identifikovale najvažnije zadatke i potvrdile svoju orijentisanost na postizanje zajedničkih ciljeva.

CEN i CENELEC okupljaju veliki broj eksperata iz cele Evrope koji su posvećeni stvaranju uslova za razvoj svih privrednih sektora, uz uključivanje svih evropskih zemalja. Baš ove, jubilarne godine postojanja zajedničkog tržišta, Institut za standardizaciju Srbije biće domaćin generalnih skupština CEN-a i CENELEC-a. Predstavnici njihovih članica, nacionalnih tela za standardizaciju, na četvorodnevnom zasedanju u Beogradu će odrediti smernice za dalji razvoj evropske standardizacije.