Phone: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Standards sales: prodaja@iss.rs Education: iss-edukacija@iss.rs Information about standards: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Main menu

A national mark of conformity

Na osnovu člana 7. tačka 12) Zakona o standardizaciji, Institut je uspostavio sistem dobrovoljne sertifikacije i upotrebu nacionalnog znaka usaglašenosti sa srpskim standardima u skladu sa pravilima Instituta.
Nacionalni znak usaglašenosti je uspostavljen po ugledu na evropske znakove usaglašenosti, a čija je uloga sticanje poverenja potrošača u proizvode ili usluge koje nose ovakav znak. Proizvodi ili usluge sa ovakvim znakom imaju jednu dodatnu vrednost, jer su ispitani ili provereni na dodatne standarde po nalogu proizvođača ili pružaoca usluge, a ne samo na one standarde koji su obavezujući po propisima za stavljanje proizvoda na tržište ili pružanje usluge.
Institut je uspostavio proceduru i pravila o upotrebi znaka usaglašenosti proizvoda sa zahtevima srpskih standarda, kao i samo grafičko rešenje za nacionalni znak.

U narednom periodu Institut će razviti svu potrebnu infrastrukturu za podršku ovoj aktivnosti, kao što je :

Proizvođači koji su dokazali usaglašenost svojih proizvoda sa zahtevima srpskih standarda, koriste nacionalni znak usaglašenosti sa srpskim standardima na osnovu sertifikata za odobrenje upotrebe nacionalnog znaka, koju proizvođaču dodeljuje Savet za nacionalni znak usaglašenosti sa srpskim standardima.

U ovaj proces Institut će uključiti sve zainteresovane strane kao što su: relevantna ministarstva; Privrednu komoru Srbije; udruženja potrošača, proizvođača, inspektora; sertifikaciona tela, kao i druge relevantne partnere.

Правила ИСС за добијање Националног знака усаглашености