Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Стандардима до енергетске ефикасности

Стандарди као помоћ локалним самоуправама за примену мера у Јавном позиву Министарства рударства и енергетике.

Циљ јавног позива је остваривање уштеде енергије и њено рационално коришћење, те смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште. Позив садржи мере унапређења термичког омотача путем замене спољних прозора и врата и других транспарентних елемената термичког омотача, постављања термичке изолације, унапређење термотехничких система зграде, уградње соларних колектора у инсталацију за централну припрему потрошне топле воде и уградње соларних панела и пратеће инсталације.

Локалним самоуправама велику помоћ за реализацију ових мера може да пружи стандард SRPS EN ISO 50001:2018, Системи менаџмента енергијом – Захтеви са упутством за коришћење, који даје оквир за успостављање система за примену енергетске ефикасности и организовање неопходних процеса за његово остваривање, тј. описује и дефинише праксе управљања енергијом. 

Повећање енергетске ефикасности у пословању никада није било битније него сада. Разлог је и раст цене горива, али, још и важније, очување животне средине и одрживи развој.

Представници Министарства рударства и енергетике организовали су други по реду састанак са локалним самоуправама које су обезбедиле финансијска средства за учешће на новом јавном позиву за унапређење енергетске ефикасности, уз учешће Министарства од 70 процената.

Након другог састанка, 136 локалних самоуправа имало је прилику да добије корисне информације о потребној документацији, правилницима, критеријумима и осталим питањима у вези са процедуром подношења пријава.

Јавни позив за унапређење енергетске ефикасности за све јединице локалне самоуправе биће отворен до 17. фебруара.

Више о стандарду SRPS EN ISO 50001:2018 и његовој набавци можете наћи на следећем линку: https://iss.rs/sr_Cyrl/project/show/iss:proj:54762 .

Поред овог кровног стандарда за енергетску ефикасност, представљамо вам и стандарде који су везани за ову област:

Извор: https://www.mre.gov.rs/aktuelnosti/javni-pozivi/avni-poziv-za-dodelu-sredstava-za-finansiranje-programa-energetske-sanacije-stambenih-zgrada-porodicnih-kuca-i-stanova-koji-sprovode-jedinice-lokalne-samouprave-kao-i-gradske-opstine-jp-1-22