Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

Standardima do energetske efikasnosti

Standardi kao pomoć lokalnim samoupravama za primenu mera u Javnom pozivu Ministarstva rudarstva i energetike.

Cilj javnog poziva je ostvarivanje uštede energije i njeno racionalno korišćenje, te smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte. Poziv sadrži mere unapređenja termičkog omotača putem zamene spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača, postavljanja termičke izolacije, unapređenje termotehničkih sistema zgrade, ugradnje solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode i ugradnje solarnih panela i prateće instalacije.

Lokalnim samoupravama veliku pomoć za realizaciju ovih mera može da pruži standard SRPS EN ISO 50001:2018, Sistemi menadžmenta energijom – Zahtevi sa uputstvom za korišćenje, koji daje okvir za uspostavljanje sistema za primenu energetske efikasnosti i organizovanje neophodnih procesa za njegovo ostvarivanje, tj. opisuje i definiše prakse upravljanja energijom. 

Povećanje energetske efikasnosti u poslovanju nikada nije bilo bitnije nego sada. Razlog je i rast cene goriva, ali, još i važnije, očuvanje životne sredine i održivi razvoj.

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike organizovali su drugi po redu sastanak sa lokalnim samoupravama koje su obezbedile finansijska sredstva za učešće na novom javnom pozivu za unapređenje energetske efikasnosti, uz učešće Ministarstva od 70 procenata.

Nakon drugog sastanka, 136 lokalnih samouprava imalo je priliku da dobije korisne informacije o potrebnoj dokumentaciji, pravilnicima, kriterijumima i ostalim pitanjima u vezi sa procedurom podnošenja prijava.

Javni poziv za unapređenje energetske efikasnosti za sve jedinice lokalne samouprave biće otvoren do 17. februara.

Više o standardu SRPS EN ISO 50001:2018 i njegovoj nabavci možete naći na sledećem linku: https://iss.rs/sr_Cyrl/project/show/iss:proj:54762 .

Pored ovog krovnog standarda za energetsku efikasnost, predstavljamo vam i standarde koji su vezani za ovu oblast:

Izvor: https://www.mre.gov.rs/aktuelnosti/javni-pozivi/avni-poziv-za-dodelu-sredstava-za-finansiranje-programa-energetske-sanacije-stambenih-zgrada-porodicnih-kuca-i-stanova-koji-sprovode-jedinice-lokalne-samouprave-kao-i-gradske-opstine-jp-1-22