Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Стратегија CEN-а и CENELEC-а до 2030. године

Европске организације за стандардизацију CEN и CENELEC задужене су за развој и доношење стандарда који су општеприхваћени у земљама чланицама Европске уније (EU) и Европске асоцијације за слободну трговину (EFTA). Европски стандарди (EN) су тржишно оријентисани и њихова примена олакшава међународну трговину, подржава иновације и развој технологије и доприноси економском расту.

CEN и CENELEC су управо објавили документ Strategy 2030, у оквиру којег су сагледали правце будућег развоја европске стандардизације у савременом, динамичном окружењу. У овом документу идентификована су два тренда, која доводе до великих промена: „дигитална транзиција“ и „зелена транзиција“. Дигитализација мења свакодневни живот и нуди бројна решења и пословне могућности. Такође, захтева велика улагања и носи ризике, који се нарочито односе на приватност и безбедност информација. С друге стране, климатске промене и утицај животне средине на производе, услуге и процесе су фактор који не сме бити занемарен приликом израде нових стандарда.

Узимајући у обзир све изазове и прилике за даљи раст и развој, фокус европске стандардизације у деценији пред нама биће усмерен на постизање следећих пет стратешких циљева:

  1. да EU и EFTA препознају и користе стратешку вредност европског система стандардизације
  2. да корисници и све заинтересоване стране имају користи од савремених дигиталних решења
  3. повећано коришћење и свест о европским стандардима и осталим CEN и CENELEC производима
  4. да систем CEN и CENELEC буде први избор за стандардизацију у Европи
  5. јачање вођства и циљева на интернационалном нивоу.

Институт за стандардизацију, као пуноправни члан CEN-а и CENELEC-а од 1. јануара 2017. године, остварује сарадњу са овим организацијама, заступа интересе Републике Србије и прати рад европских техничких комитета. Институт преузима европске стандарде у националну стандардизацију (SRPS EN стандарди), чиме омогућава привредним субјектима у нашој земљи усклађивање са правилима пословања на европском тржишту.

Strategy 2030 можете преузети на овом линку: https://www.cencenelec.eu/news/publications/Publications/CEN-CLC_Strategy2030.pdf