Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

Strategija CEN-a i CENELEC-a do 2030. godine

Evropske organizacije za standardizaciju CEN i CENELEC zadužene su za razvoj i donošenje standarda koji su opšteprihvaćeni u zemljama članicama Evropske unije (EU) i Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA). Evropski standardi (EN) su tržišno orijentisani i njihova primena olakšava međunarodnu trgovinu, podržava inovacije i razvoj tehnologije i doprinosi ekonomskom rastu.

CEN i CENELEC su upravo objavili dokument Strategy 2030, u okviru kojeg su sagledali pravce budućeg razvoja evropske standardizacije u savremenom, dinamičnom okruženju. U ovom dokumentu identifikovana su dva trenda, koja dovode do velikih promena: „digitalna tranzicija“ i „zelena tranzicija“. Digitalizacija menja svakodnevni život i nudi brojna rešenja i poslovne mogućnosti. Takođe, zahteva velika ulaganja i nosi rizike, koji se naročito odnose na privatnost i bezbednost informacija. S druge strane, klimatske promene i uticaj životne sredine na proizvode, usluge i procese su faktor koji ne sme biti zanemaren prilikom izrade novih standarda.

Uzimajući u obzir sve izazove i prilike za dalji rast i razvoj, fokus evropske standardizacije u deceniji pred nama biće usmeren na postizanje sledećih pet strateških ciljeva:

  1. da EU i EFTA prepoznaju i koriste stratešku vrednost evropskog sistema standardizacije
  2. da korisnici i sve zainteresovane strane imaju koristi od savremenih digitalnih rešenja
  3. povećano korišćenje i svest o evropskim standardima i ostalim CEN i CENELEC proizvodima
  4. da sistem CEN i CENELEC bude prvi izbor za standardizaciju u Evropi
  5. jačanje vođstva i ciljeva na internacionalnom nivou.

Institut za standardizaciju, kao punopravni član CEN-a i CENELEC-a od 1. januara 2017. godine, ostvaruje saradnju sa ovim organizacijama, zastupa interese Republike Srbije i prati rad evropskih tehničkih komiteta. Institut preuzima evropske standarde u nacionalnu standardizaciju (SRPS EN standardi), čime omogućava privrednim subjektima u našoj zemlji usklađivanje sa pravilima poslovanja na evropskom tržištu.

Strategy 2030 možete preuzeti na ovom linku: https://www.cencenelec.eu/news/publications/Publications/CEN-CLC_Strategy2030.pdf