Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Дан планете Земље

Међународни дан планете Земље обележава се сваке године 22. априла, још од 1970. године, са намером да се скрене пажња на значај очувања природе и спречавања негативних последица људских активности по животну средину. Стручњаци упозоравају да је велики број биљних и животињских врста широм света пред изумирањем, што доводи до озбиљног нарушавања читавог еко-система и биолошке разноврсности. Као кључне узроке изумирања врста биолози наводе уништавање станишта услед неконтролисане експлоатације свих извора, развоја индустрије, повећане потрошње енергије, глобалног загревања, климатских промена, као и општег загађења животне средине.

Имајући у виду промене које је човек изазвао развојем индустрије, приоритет европске и светске стандардизације представља управо зелена транзиција. Заштита планете Земље и борба против климатских промена чине главни циљ који је укључен у све стратешке документе организација за стандардизацију. Зелена транзиција је један од главних циљева и Института за стандардизацију Србије, прописан његовим стратешким документима. Институт такође прати европске и светске активности по питању зелене транзиције и помаже домаћој привреди да се прилагоди новим захтевима, подижући свест о значају примене нових стандарда, са циљем очувања природне средине, али и читаве планете. 

Фото:Andreas-Aux-pixabay