Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

Dan planete Zemlje

Međunarodni dan planete Zemlje obeležava se svake godine 22. aprila, još od 1970. godine, sa namerom da se skrene pažnja na značaj očuvanja prirode i sprečavanja negativnih posledica ljudskih aktivnosti po životnu sredinu. Stručnjaci upozoravaju da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom sveta pred izumiranjem, što dovodi do ozbiljnog narušavanja čitavog eko-sistema i biološke raznovrsnosti. Kao ključne uzroke izumiranja vrsta biolozi navode uništavanje staništa usled nekontrolisane eksploatacije svih izvora, razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja, klimatskih promena, kao i opšteg zagađenja životne sredine.

Imajući u vidu promene koje je čovek izazvao razvojem industrije, prioritet evropske i svetske standardizacije predstavlja upravo zelena tranzicija. Zaštita planete Zemlje i borba protiv klimatskih promena čine glavni cilj koji je uključen u sve strateške dokumente organizacija za standardizaciju. Zelena tranzicija je jedan od glavnih ciljeva i Instituta za standardizaciju Srbije, propisan njegovim strateškim dokumentima. Institut takođe prati evropske i svetske aktivnosti po pitanju zelene tranzicije i pomaže domaćoj privredi da se prilagodi novim zahtevima, podižući svest o značaju primene novih standarda, sa ciljem očuvanja prirodne sredine, ali i čitave planete. 

Foto:Andreas-Aux-pixabay