Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

10 година Идворски лабораторија

Идворски лабораторије су 30. јуна ове године обележиле прву деценију рада. На свечаности организованој тим поводом, присутнима су се обратили представници партнера оснивача: Жељко Стојковић, помоћник директора Института „Михајло Пупин“, Дејан Ђуваков, у име Делегације ЕУ у Републици Србији, Мило Пламенац, представник GIZ-а и др Антоније Ђорђевић, редовни професор Електротехничког факултета у Београду у пензији, као и сарадници: Горан Аксентијевић из Сектора тржишне инспекције Министарства унутрашње и спољне трговине и Мирјана Марчета из Републичке агенције за електронске комуникације и поштанске услуге. Гости на свечаности били су и представници Министарства привреде, Акредитационог тела Србије и корисника Идворски лабораторија. Јубилеј је у име Института честитала Виолета Нешковић-Поповић, руководилац Сектора за међународну сарадњу, информисање и издавачку делатност.

Настале у оквиру пројекта EMC Serbia, који је део Регионалног социо-економског развојног програма I(RSDP II) Европске комисије, Идворски лабораторије су започеле сарадњу са Институтом за стандардизацију Србије од самог формирања. Удруживање снага са циљем подизања степена знања о стандардима из области електромагнетске компатибилности (EMC) и сродних области електротехнике резултирало је развојем читаве серије стручних семинара о EMC-у. Захваљујући стручњацима који су преносили своје искуство кроз примере у савремено опремљеној лабораторији, бројни корисници стандарда имали су прилику да се на директан и практичан начин упознају са EMC тестирањима. 

Поред тога, а можда још и важнија чињеница је да су стручњаци Идворски лабораторија од њеног оснивања чланови комисија за стандарде KS N210, Електромагнетска компатибилност и KS NETSI, Телекомуникационе технологије, чиме дају велики допринос развоју националне стандардизације.