Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

10 godina Idvorski laboratorija

Idvorski laboratorije su 30. juna ove godine obeležile prvu deceniju rada. Na svečanosti organizovanoj tim povodom, prisutnima su se obratili predstavnici partnera osnivača: Željko Stojković, pomoćnik direktora Instituta „Mihajlo Pupin“, Dejan Đuvakov, u ime Delegacije EU u Republici Srbiji, Milo Plamenac, predstavnik GIZ-a i dr Antonije Đorđević, redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu u penziji, kao i saradnici: Goran Aksentijević iz Sektora tržišne inspekcije Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine i Mirjana Marčeta iz Republičke agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge. Gosti na svečanosti bili su i predstavnici Ministarstva privrede, Akreditacionog tela Srbije i korisnika Idvorski laboratorija. Jubilej je u ime Instituta čestitala Violeta Nešković-Popović, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju, informisanje i izdavačku delatnost.

Nastale u okviru projekta EMC Serbia, koji je deo Regionalnog socio-ekonomskog razvojnog programa I(RSDP II) Evropske komisije, Idvorski laboratorije su započele saradnju sa Institutom za standardizaciju Srbije od samog formiranja. Udruživanje snaga sa ciljem podizanja stepena znanja o standardima iz oblasti elektromagnetske kompatibilnosti (EMC) i srodnih oblasti elektrotehnike rezultiralo je razvojem čitave serije stručnih seminara o EMC-u. Zahvaljujući stručnjacima koji su prenosili svoje iskustvo kroz primere u savremeno opremljenoj laboratoriji, brojni korisnici standarda imali su priliku da se na direktan i praktičan način upoznaju sa EMC testiranjima. 

Pored toga, a možda još i važnija činjenica je da su stručnjaci Idvorski laboratorija od njenog osnivanja članovi komisija za standarde KS N210, Elektromagnetska kompatibilnost i KS NETSI, Telekomunikacione tehnologije, čime daju veliki doprinos razvoju nacionalne standardizacije.