Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Објављен је нови број ИСС билтена

Институт је управо објавио први број билтена „Стандардизација“ за 2023. годину. Билтен је у електронском издању доступан на веб-сајту Института и налази се на следећем линку: https://iss.rs/sr_Cyrl/download/page-section/document/13677 

Теме које су се нашле у фокусу овог броја оставиле су најупечатљивији утисак у првом кварталу ове године. Наглашена је велика важност пројектовања сеизмички отпорних конструкција, што може бити постигнуто применом одговарајућих стандарда у грађевинарству. Такође су представљени стандарди за рекреацију на отвореном, која ужива све већу популарност и код нас. Већа безбедност корисника и поузданост свих производа неки су од општеваћежих циљева стандардизације, било да се ради о различитим врстама објеката или је реч о опреми, уређајима и машинама. 

Трећа тема која је издвојена као посебно интересантна у протеклом периоду је допринос жена на пољу науке. За то су постојала два повода: у марту је обележен празник жена, чиме је наглашена потреба за родном равноправношћу, увек и свуда. Поред тога, три младе домаће научнице крајем прошле године добиле су признање за свој рад у виду Националне стипендије „Жене у науци“. Тим поводом, у билтену су објављени кратки разговори са две од њих. 

У овом броју билтена, у рубрици о иновацијама наћи ћете причу нашег стручњака о новом роботу који обавља готово све послове у пољопривреди. Мање тешког физичког рада представља будућност у овој делатности, витално значајној за људски опстанак. 

Новости из светске и европске стандардизације, као и најважније вести из националне инфраструктуре квалитета сталне су рубрике Билтена. У рубрици посвећеној дугогодишњим сарадницима Института, у овом броју представљамо Дирекцију за стандардизацију, кодификацију и метрологију Министарства одбране.