Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

Objavljen je novi broj ISS biltena

Institut je upravo objavio prvi broj biltena „Standardizacija“ za 2023. godinu. Bilten je u elektronskom izdanju dostupan na veb-sajtu Instituta i nalazi se na sledećem linku: https://iss.rs/sr_Cyrl/download/page-section/document/13677 

Teme koje su se našle u fokusu ovog broja ostavile su najupečatljiviji utisak u prvom kvartalu ove godine. Naglašena je velika važnost projektovanja seizmički otpornih konstrukcija, što može biti postignuto primenom odgovarajućih standarda u građevinarstvu. Takođe su predstavljeni standardi za rekreaciju na otvorenom, koja uživa sve veću popularnost i kod nas. Veća bezbednost korisnika i pouzdanost svih proizvoda neki su od opštevaćežih ciljeva standardizacije, bilo da se radi o različitim vrstama objekata ili je reč o opremi, uređajima i mašinama. 

Treća tema koja je izdvojena kao posebno interesantna u proteklom periodu je doprinos žena na polju nauke. Za to su postojala dva povoda: u martu je obeležen praznik žena, čime je naglašena potreba za rodnom ravnopravnošću, uvek i svuda. Pored toga, tri mlade domaće naučnice krajem prošle godine dobile su priznanje za svoj rad u vidu Nacionalne stipendije „Žene u nauci“. Tim povodom, u biltenu su objavljeni kratki razgovori sa dve od njih. 

U ovom broju biltena, u rubrici o inovacijama naći ćete priču našeg stručnjaka o novom robotu koji obavlja gotovo sve poslove u poljoprivredi. Manje teškog fizičkog rada predstavlja budućnost u ovoj delatnosti, vitalno značajnoj za ljudski opstanak. 

Novosti iz svetske i evropske standardizacije, kao i najvažnije vesti iz nacionalne infrastrukture kvaliteta stalne su rubrike Biltena. U rubrici posvećenoj dugogodišnjim saradnicima Instituta, u ovom broju predstavljamo Direkciju za standardizaciju, kodifikaciju i metrologiju Ministarstva odbrane.