Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Нови стандард за управљање људским ресурсима

Континуирано стручно усавршавање неопходно је у савременим условима пословања. Кључни ресурс и највећу вредност сваке организације представљају људи који су у њој запослени, односно знања и вештине којимa они располажу. Због тога је HR менаџмент (Human Resource Management) данас једна од најважнијих области управљања, која има велики утицај на успех и остварене резултате. 

У овој области донето је пет SRPS стандарда, од којих је најновији SRPS ISO 30422:2023, Менаџмент људских ресурсa – Учење и развој. Овај документ пружа смернице за ефикасне процесе управљања и вредновања који се односе на учење и развој на радном месту. У њему су описани процеси за идентификацију потреба за учењем и развојем и дате су смернице за редовно планирање тих активности у складу са идентификованим потребама. Такође су установљени процеси за реализацију, оцењивање и праћење процеса учења и дати су савети за мерење њихове ефективности. У прилозима је приказан резиме девет најчешће коришћених метода учења (Прилог А) и примери за четири метрике учења и развоја (Прилог Б). 

SRPS ISO 30422 представља превод међународног стандарда ISO 30422 са енглеског на српски језик и усвојен је у двојезичном облику, на српском и енглеском језику. Овај стандард, као и остали национални стандарди за менаџмент људских ресурса у надлежности су Комисије за стандарде и сродне документе KS A260, Менаџмент који се односи на људске ресурсе.