Овим документом утврђује се метода за одређивање укупне живе у прехрамбеним производима атомском флуоресцентном спектрометријом хладне паре (AFS) након дигестије под притиском. Ова метода је испитана у међулабораторијској студији спроведеној у вези са методом дигестије под притиском EN 13805 на седам различитих материјала са концентрацијом живе у опсегу од 0,006 mg/kg до 5,38 mg/kg и успешно валидована у овом опсегу. Анализирани су следећи прехрамбени производи: - бакалар (сушени); - целер (осушен);- пшенични прах за тестенину (нудле); - дивље печурке (сушене); - свињска џигерица (сушена);
- какао прах; - туна (сушена). Доња граница применљивости методе варира у зависности од матрикса хране и садржаја воде у храни. То је специфична вредност за лабораторију и дефинише је лабораторија приликом израчунавања границе квантификације (видети 9.2).
НАПОМЕНА: Уколико се у пољу са називом директиве не налази реч „хармонизован“ (обележена зеленом бојом), то значи да европски стандард није цитиран у OJEU.
ПОВУЧЕН
SRPS EN 13806:2008
ОБЈАВЉЕН
SRPS EN 13806-2:2025
60.60
Стандард објављен
30. 4. 2025.