Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

SRPS EN 13806-2:2025

Prehrambeni proizvodi – Određivanje elemenata u tragovima – Deo 2: Određivanje ukupne žive atomskom fluorescentnom spektrometrijom (AFS) –tehnikom hladnih para posle razaranja pod pritiskom

Foodstuffs - Determination of trace elements - Part 2: Determination of total mercury in foodstuffs by atomic fluorescence spectrometry (AFS) - cold vapour technique after pressure digestion
30. 4. 2025.

Опште информације

60.60     30. 4. 2025.

ISS

E275

Evropski standard

67.050  

engleski  

Kupovina

Objavljen

Jezik na kome želite da primite dokument.

Apstrakt

Ovim dokumentom utvrđuje se metoda za određivanje ukupne žive u prehrambenim proizvodima atomskom fluorescentnom spektrometrijom hladne pare (AFS) nakon digestije pod pritiskom. Ova metoda je ispitana u međulaboratorijskoj studiji sprovedenoj u vezi sa metodom digestije pod pritiskom EN 13805 na sedam različitih materijala sa koncentracijom žive u opsegu od 0,006 mg/kg do 5,38 mg/kg i uspešno validovana u ovom opsegu. Analizirani su sledeći prehrambeni proizvodi: - bakalar (sušeni); - celer (osušen);- pšenični prah za testeninu (nudle); - divlje pečurke (sušene); - svinjska džigerica (sušena);
- kakao prah; - tuna (sušena). Donja granica primenljivosti metode varira u zavisnosti od matriksa hrane i sadržaja vode u hrani. To je specifična vrednost za laboratoriju i definiše je laboratorija prilikom izračunavanja granice kvantifikacije (videti 9.2).

Povezane direktive

NAPOMENA: Ukoliko se u polju sa nazivom direktive ne nalazi reč „harmonizovan“ (obeležena zelenom bojom), to znači da evropski standard nije citiran u OJEU.

Životni ciklus

PRETHODNO

POVUČEN
SRPS EN 13806:2008

TRENUTNO

OBJAVLJEN
SRPS EN 13806-2:2025
60.60 Standard objavljen
30. 4. 2025.

Povezani projekti

Identičan sa EN 13806-2:2025