Ovim dokumentom utvrđuje se metoda za određivanje ukupne žive u prehrambenim proizvodima atomskom fluorescentnom spektrometrijom hladne pare (AFS) nakon digestije pod pritiskom. Ova metoda je ispitana u međulaboratorijskoj studiji sprovedenoj u vezi sa metodom digestije pod pritiskom EN 13805 na sedam različitih materijala sa koncentracijom žive u opsegu od 0,006 mg/kg do 5,38 mg/kg i uspešno validovana u ovom opsegu. Analizirani su sledeći prehrambeni proizvodi: - bakalar (sušeni); - celer (osušen);- pšenični prah za testeninu (nudle); - divlje pečurke (sušene); - svinjska džigerica (sušena);
- kakao prah; - tuna (sušena). Donja granica primenljivosti metode varira u zavisnosti od matriksa hrane i sadržaja vode u hrani. To je specifična vrednost za laboratoriju i definiše je laboratorija prilikom izračunavanja granice kvantifikacije (videti 9.2).
NAPOMENA: Ukoliko se u polju sa nazivom direktive ne nalazi reč „harmonizovan“ (obeležena zelenom bojom), to znači da evropski standard nije citiran u OJEU.
POVUČEN
SRPS EN 13806:2008
OBJAVLJEN
SRPS EN 13806-2:2025
60.60
Standard objavljen
30. 4. 2025.