Објављен
Овим документом утврђује се метода за идентификацију меса добијеног од сисара и птица до нивоа рода или врсте и омогућава се идентификација великог броја комерцијално важних као и егзотичних врста меса користећи DNK бар-кодирање.
Ова метода је валидована на DNK изолованој из појединачних комада сировог меса. Ова метода такође може да се користи за идентификацију појединачних врста меса животиња у неким прерађеним производима.
Описана метода није погодна за анализу високо прерађене хране са обимно деградираном DNK, код које дужине фрагмената нису довољне за амплификацију мета. Надаље, не примјењује се на сложене производе од меса који садрже мешавине две или више врста меса.
Идентификација врсте меса спроводи се PCR амплификацијом или сегмента митохондријалног гена за цитохром b (cytb) или гена за цитохром c оксидазу I (cox1, syn COI) или обоје, након чега следи секвенцирање PCR производа, а затим поређење секвенци са подацима у базама података.
Директиве повезане са овим стандардом
ОБЈАВЉЕН
SRPS EN 17882:2024
60.60
Стандард објављен
30. 8. 2024.