Објављен
Овим документом утврђује се метода за идентификацију појединачних риба и рибљих филета до нивоа рода или врсте. Омогућава идентификацију великог броја комерцијално важних врста риба користећи DNK бар-кодирање.
Ова метода је валидована на сировој риби. Лабораторијско искуство указује на додатну применљивост на прерађене рибље производе (нпр. хладно димљене, топло димљене, усољене, смрзнуте, куване, пржене и узорке пржене у дубоком уљу).
Описана метода обично није погодна за анализу високо обрађене хране (нпр. конзерве рибе са високо деградираном DNK где дужина фрагмената није довољна за амплификацију циља). Штавише, не примењује се на сложене рибље производе који садрже мешавине две или више врста риба.
Идентификација рибљих врста се врши PCR амплификацијом или сегмента митохондријалног гена цитохрома c (cytb) или гена цитохром c оксидазе I (cox1, syn COI), или оба, праћено секвенцирањем PCR производа и накнадним поређењем редоследа са уносима у базама података.
НАПОМЕНА: Уколико се у пољу са називом директиве не налази реч „хармонизован“ (обележена зеленом бојом), то значи да европски стандард није цитиран у OJEU.
ПОВУЧЕН
SRPS CEN/TS 17303:2019
ОБЈАВЉЕН
SRPS EN ISO 17174:2024
60.60
Стандард објављен
30. 12. 2024.