Objavljen
Ovim dokumentom utvrđuje se metoda za identifikaciju pojedinačnih riba i ribljih fileta do nivoa roda ili vrste. Omogućava identifikaciju velikog broja komercijalno važnih vrsta riba koristeći DNK bar-kodiranje.
Ova metoda je validovana na sirovoj ribi. Laboratorijsko iskustvo ukazuje na dodatnu primenljivost na prerađene riblje proizvode (npr. hladno dimljene, toplo dimljene, usoljene, smrznute, kuvane, pržene i uzorke pržene u dubokom ulju).
Opisana metoda obično nije pogodna za analizu visoko obrađene hrane (npr. konzerve ribe sa visoko degradiranom DNK gde dužina fragmenata nije dovoljna za amplifikaciju cilja). Štaviše, ne primenjuje se na složene riblje proizvode koji sadrže mešavine dve ili više vrsta riba.
Identifikacija ribljih vrsta se vrši PCR amplifikacijom ili segmenta mitohondrijalnog gena citohroma c (cytb) ili gena citohrom c oksidaze I (cox1, syn COI), ili oba, praćeno sekvenciranjem PCR proizvoda i naknadnim poređenjem redosleda sa unosima u bazama podataka.
NAPOMENA: Ukoliko se u polju sa nazivom direktive ne nalazi reč „harmonizovan“ (obeležena zelenom bojom), to znači da evropski standard nije citiran u OJEU.
POVUČEN
SRPS CEN/TS 17303:2019
OBJAVLJEN
SRPS EN ISO 17174:2024
60.60
Standard objavljen
30. 12. 2024.