Објављен
Овим документом утврђује се метода за таксономијску идентификацију појединачних шкољкаша или делова шкољкаша до нивоа рода или врсте коришћењем DNK бар-кодирања. Стандардом се омогућава идентификација великог броја комерцијално важних врста шкољкаша. Ова метода је валидована на сировим шкољкама. Лабораторијско искуство указује на додатну примењивост на прерађене производе од шкољки, нпр. хладно димљени, топло димљени, сољени, смрзнути, кувани, пржени и дубоко-пржени узорци. Описана метода обично није погодна за анализу високо прерађене хране, нпр. конзерве дагњи, са обимно деградираном DNK где дужина фрагмената није довољна за амплификацију мете. Надаље, не примењује се за сложене морске производе који садрже мешавине две или више врста шкољкаша. Идентификација врста шкољкаша се спроводи PCR амплификацијом сегмента митохондријалног 16S rRNA гена, након чега следи секвенцирање PCR производа, а затим поређење секвенци са подацима у базама података.
НАПОМЕНА: Уколико се у пољу са називом директиве не налази реч „хармонизован“ (обележена зеленом бојом), то значи да европски стандард није цитиран у OJEU.
ОБЈАВЉЕН
SRPS EN 17881:2024
60.60
Стандард објављен
30. 8. 2024.