Objavljen
Ovim dokumentom utvrđuje se metoda za taksonomijsku identifikaciju pojedinačnih školjkaša ili delova školjkaša do nivoa roda ili vrste korišćenjem DNK bar-kodiranja. Standardom se omogućava identifikacija velikog broja komercijalno važnih vrsta školjkaša. Ova metoda je validovana na sirovim školjkama. Laboratorijsko iskustvo ukazuje na dodatnu primenjivost na prerađene proizvode od školjki, npr. hladno dimljeni, toplo dimljeni, soljeni, smrznuti, kuvani, prženi i duboko-prženi uzorci. Opisana metoda obično nije pogodna za analizu visoko prerađene hrane, npr. konzerve dagnji, sa obimno degradiranom DNK gde dužina fragmenata nije dovoljna za amplifikaciju mete. Nadalje, ne primenjuje se za složene morske proizvode koji sadrže mešavine dve ili više vrsta školjkaša. Identifikacija vrsta školjkaša se sprovodi PCR amplifikacijom segmenta mitohondrijalnog 16S rRNA gena, nakon čega sledi sekvenciranje PCR proizvoda, a zatim poređenje sekvenci sa podacima u bazama podataka.
NAPOMENA: Ukoliko se u polju sa nazivom direktive ne nalazi reč „harmonizovan“ (obeležena zelenom bojom), to znači da evropski standard nije citiran u OJEU.
OBJAVLJEN
SRPS EN 17881:2024
60.60
Standard objavljen
30. 8. 2024.