Овим документом утврђује се метода за одређивање укупне живе (Hg) у прехрамбеним производима коришћењем директне атомске апсорпционе спектрометрије након термичког разлагања у струји кисеоника или ваздуха и концентровања формирањем амалгама. Метода се примењује за чврсте и течне узорке. Ова метода је испитана у међулабораторијској студији спроведеној на седам различитих материјала са концентрацијом живе у опсегу од 0,005 mg/kg до 5,20 mg/kg и успешно валидована у овом опсегу. Анализирани су следећи прехрамбени производи: - бакалар (сушени); - целер (осушен); - пшенични прах за тестенину (нудле); - дивље печурке (сушене); - свињска џигерица (сушена); - какао прах; - туна (сушена). Доња граница применљивости методе варира у зависности од матрикса хране и садржаја воде у храни. То је специфична вредност за лабораторију и дефинише је лабораторија приликом израчунавања границе квантификације (видети 9.2).
ПОВУЧЕН
SRPS EN 13806:2008
ОБЈАВЉЕН
SRPS EN 13806-3:2025
60.60
Стандард објављен
30. 4. 2025.