Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

SRPS EN 13806-3:2025

Prehrambeni proizvodi – Određivanje elemenata u tragovima – Deo 3: Određivanje ukupne žive u prehrambenim proizvodima atomskom apsorpcijom direktno iz prehrambenih proizvoda (analizom elementarne žive)

Foodstuffs - Determination of trace elements - Part 3: Determination of total mercury in foodstuffs with atomic absorption directly from the foodstuff (elemental mercury analysis)
30. 4. 2025.

Опште информације

60.60     30. 4. 2025.

ISS

E275

Evropski standard

67.050  

engleski  

Kupovina

Objavljen

Jezik na kome želite da primite dokument.

Apstrakt

Ovim dokumentom utvrđuje se metoda za određivanje ukupne žive (Hg) u prehrambenim proizvodima korišćenjem direktne atomske apsorpcione spektrometrije nakon termičkog razlaganja u struji kiseonika ili vazduha i koncentrovanja formiranjem amalgama. Metoda se primenjuje za čvrste i tečne uzorke. Ova metoda je ispitana u međulaboratorijskoj studiji sprovedenoj na sedam različitih materijala sa koncentracijom žive u opsegu od 0,005 mg/kg do 5,20 mg/kg i uspešno validovana u ovom opsegu. Analizirani su sledeći prehrambeni proizvodi: - bakalar (sušeni); - celer (osušen); - pšenični prah za testeninu (nudle); - divlje pečurke (sušene); - svinjska džigerica (sušena); - kakao prah; - tuna (sušena). Donja granica primenljivosti metode varira u zavisnosti od matriksa hrane i sadržaja vode u hrani. To je specifična vrednost za laboratoriju i definiše je laboratorija prilikom izračunavanja granice kvantifikacije (videti 9.2).

Životni ciklus

PRETHODNO

POVUČEN
SRPS EN 13806:2008

TRENUTNO

OBJAVLJEN
SRPS EN 13806-3:2025
60.60 Standard objavljen
30. 4. 2025.

Povezani projekti

Identičan sa EN 13806-3:2025 IDENTICAL