Ovim dokumentom utvrđuje se metoda za određivanje ukupne žive (Hg) u prehrambenim proizvodima korišćenjem direktne atomske apsorpcione spektrometrije nakon termičkog razlaganja u struji kiseonika ili vazduha i koncentrovanja formiranjem amalgama. Metoda se primenjuje za čvrste i tečne uzorke. Ova metoda je ispitana u međulaboratorijskoj studiji sprovedenoj na sedam različitih materijala sa koncentracijom žive u opsegu od 0,005 mg/kg do 5,20 mg/kg i uspešno validovana u ovom opsegu. Analizirani su sledeći prehrambeni proizvodi: - bakalar (sušeni); - celer (osušen); - pšenični prah za testeninu (nudle); - divlje pečurke (sušene); - svinjska džigerica (sušena); - kakao prah; - tuna (sušena). Donja granica primenljivosti metode varira u zavisnosti od matriksa hrane i sadržaja vode u hrani. To je specifična vrednost za laboratoriju i definiše je laboratorija prilikom izračunavanja granice kvantifikacije (videti 9.2).
POVUČEN
SRPS EN 13806:2008
OBJAVLJEN
SRPS EN 13806-3:2025
60.60
Standard objavljen
30. 4. 2025.