Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

SRPS EN 13806-1:2025

Прехрамбени производи – Одређивање елемената у траговима – Део 1: Одређивање укупне живе у прехрамбеним производима атомском апсорпционом спектрометријом (AAS) – техником хладних пара после разарања под притиском

Foodstuffs - Determination of trace elements - Part 1: Determination of total mercury in foodstuffs by atomic absorption spectrometry (AAS) - cold vapour technique after pressure digestion
30. 4. 2025.

Опште информације

60.60     30. 4. 2025.

ISS

E275

Европски стандард

93.080.20     67.050  

енглески  

Куповина

Објављен

Језик на коме желите да примите документ.

Апстракт

Овим документом утврђује се метода за одређивање укупне живе у прехрамбеним производима атомском апсорпционом спектрометријом хладне паре (ААС) након дигестије под притиском.
Ова метода је испитана у међулабораторијској студији спроведеној у вези са методом дигестије под притиском EN 13805 на седам различитих материјала са концентрацијом живе у опсегу од 0,005 mg/kg до 5,06 mg/kg и успешно валидована у опсегу од 0,015 mg/kg до 5,06 mg/kg.
Анализирани су следећи прехрамбени производи:
- бакалар (сушени);
- целер (осушен);
- пшенични прах за тестенину (нудле);
- дивље печурке (сушене);
- свињска џигерица (сушена);
- какао прах;
- туна (сушена).
Доња граница применљивости методе варира у зависности од матрикса хране и садржаја воде у храни. То је специфична вредност за лабораторију и дефинише је лабораторија приликом израчунавања границе квантификације (видети 9.2).

Животни циклус

ПРЕТХОДНО

ПОВУЧЕН
SRPS EN 13806:2008

ТРЕНУТНО

ОБЈАВЉЕН
SRPS EN 13806-1:2025
60.60 Стандард објављен
30. 4. 2025.

Повезани пројекти

Идентичан са EN 13806-1:2025 IDENTICAL