Објављен
Овим документом утврђује се метода за одређивање укупне живе у прехрамбеним производима атомском апсорпционом спектрометријом хладне паре (ААС) након дигестије под притиском.
Ова метода је испитана у међулабораторијској студији спроведеној у вези са методом дигестије под притиском EN 13805 на седам различитих материјала са концентрацијом живе у опсегу од 0,005 mg/kg до 5,06 mg/kg и успешно валидована у опсегу од 0,015 mg/kg до 5,06 mg/kg.
Анализирани су следећи прехрамбени производи:
- бакалар (сушени);
- целер (осушен);
- пшенични прах за тестенину (нудле);
- дивље печурке (сушене);
- свињска џигерица (сушена);
- какао прах;
- туна (сушена).
Доња граница применљивости методе варира у зависности од матрикса хране и садржаја воде у храни. То је специфична вредност за лабораторију и дефинише је лабораторија приликом израчунавања границе квантификације (видети 9.2).
ПОВУЧЕН
SRPS EN 13806:2008
ОБЈАВЉЕН
SRPS EN 13806-1:2025
60.60
Стандард објављен
30. 4. 2025.