Objavljen
Ovim dokumentom utvrđuje se metoda za određivanje ukupne žive u prehrambenim proizvodima atomskom apsorpcionom spektrometrijom hladne pare (AAS) nakon digestije pod pritiskom.
Ova metoda je ispitana u međulaboratorijskoj studiji sprovedenoj u vezi sa metodom digestije pod pritiskom EN 13805 na sedam različitih materijala sa koncentracijom žive u opsegu od 0,005 mg/kg do 5,06 mg/kg i uspešno validovana u opsegu od 0,015 mg/kg do 5,06 mg/kg.
Analizirani su sledeći prehrambeni proizvodi:
- bakalar (sušeni);
- celer (osušen);
- pšenični prah za testeninu (nudle);
- divlje pečurke (sušene);
- svinjska džigerica (sušena);
- kakao prah;
- tuna (sušena).
Donja granica primenljivosti metode varira u zavisnosti od matriksa hrane i sadržaja vode u hrani. To je specifična vrednost za laboratoriju i definiše je laboratorija prilikom izračunavanja granice kvantifikacije (videti 9.2).
POVUČEN
SRPS EN 13806:2008
OBJAVLJEN
SRPS EN 13806-1:2025
60.60
Standard objavljen
30. 4. 2025.