Објављен
Овим документом утврђује се PCR процедура у реалном времену за квантификацију количине DNK срндаћа у односу на укупну DNK сисара у месу и производима од меса. Резултати овог испитивања за месо срндаћа су изражени у смислу броја копија хаплоидног генома срндаћа (Capreolus capreolus) у односу на укупан број копија хаплоидног генома сисара. Садржај меса срндаћа се такође може изразити као масени удео у % коришћењем гравиметријски припремљеног калибрационог материјала из мешавине меса или модела узорака. Метода је претходно валидована у заједничкој студији и примењена на DNK екстраховану из узорака који се састоје од сировог меса срндаћа у маси сировог свињског меса, као и сирових и куваних кобасица. Граница детекције меса срндаћа експериментално је одређена PCR -ом на најмање 5 копија циљаног гена или најмање 0,1 % меса срндаћа. Процес процене усклађености није део овог документа.
ОБЈАВЉЕН
SRPS EN 18057:2025
60.60
Стандард објављен
31. 7. 2025.