Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

SRPS ISO 21527-2:2011

Mikrobiologija hrane i hrane za životinje - Horizontalna metoda za određivanje broja kvasaca i plesni - Deo 2: Tehnika brojanja kolonija u proizvodima sa aktivnošću vode manjom od 0,95 ili jednakom 0,95

Microbiology of food and animal feeding stuffs — Horizontal method for the enumeration of yeasts and moulds — Part 2: Colony count technique in products with water activity less than or equal to 0,95
27. 12. 2011.
27. 12. 2011.

Опште информације

90.92     23. 5. 2022.

ISS

E034-9

Међународни стандард

07.100.30  

српски  

From plan 2010

Куповина

Објављен

Језик на коме желите да примите документ.

Апстракт

Ovim delom ISO 21527 utvrđuje se horizontalna metoda za određivanje broja osmofilnih kvasaca i kserofilnih plesni sposobnih za rast u proizvodima namenjenim za ishranu ljudi ili životinja koji imaju aktivnost vode manju od 0,95 ili jednaku 0,95 [suvo voće, kolači, džemovi, sušeno meso, usoljena riba, zrnevlje, žita i proizvodi od žita, brašna, orašasti plodovi, začini i začinski dodaci, itd. (Prilog A)] pomoću tehnike brojanja kolonija na 25 °C ± 1 °C (Referenca [1]). Ovaj deo ISO 21527 ne primenjuje se na dehidrirane proizvode sa aktivnošću vode manjom od 0,60 ili jednakom 0,60 (dehidrirana žita, proizvodi uljarica, začini, leguminoze, seme, instant napitci u prahu, suve proizvode za domaće životinje, itd.) i ne omogućava brojanje spora plesni (Referenca [3]). Identifikacija gljivične flore i ispitivanje hrane na mikotoksine takođe ne spadaju u predmet i područje primene ovog dela ISO 21527. Metoda utvrđena u ovom delu ISO 21527 nije pogodna za određivanje broja halofilnih i kserofilnih gljivica (tj. Polypaecilum pisce, Basipetospora halophila) koje se mogu naći u osušenoj ribi.

Животни циклус

ТРЕНУТНО

ОБЈАВЉЕН
SRPS ISO 21527-2:2011
90.92 Одлука о измени или ревизији стандарда
23. 5. 2022.

Повезани пројекти

Идентичан са ISO 21527-2:2008

Национални прописи и стандарди

Правилник о здравственој исправности дијететских производа

MINISTARSTVO ZDRAVLjA