Objavljen
Ovim delom ISO 21527 utvrđuje se horizontalna metoda za određivanje broja osmofilnih kvasaca i kserofilnih plesni sposobnih za rast u proizvodima namenjenim za ishranu ljudi ili životinja koji imaju aktivnost vode manju od 0,95 ili jednaku 0,95 [suvo voće, kolači, džemovi, sušeno meso, usoljena riba, zrnevlje, žita i proizvodi od žita, brašna, orašasti plodovi, začini i začinski dodaci, itd. (Prilog A)] pomoću tehnike brojanja kolonija na 25 °C ± 1 °C (Referenca [1]). Ovaj deo ISO 21527 ne primenjuje se na dehidrirane proizvode sa aktivnošću vode manjom od 0,60 ili jednakom 0,60 (dehidrirana žita, proizvodi uljarica, začini, leguminoze, seme, instant napitci u prahu, suve proizvode za domaće životinje, itd.) i ne omogućava brojanje spora plesni (Referenca [3]). Identifikacija gljivične flore i ispitivanje hrane na mikotoksine takođe ne spadaju u predmet i područje primene ovog dela ISO 21527. Metoda utvrđena u ovom delu ISO 21527 nije pogodna za određivanje broja halofilnih i kserofilnih gljivica (tj. Polypaecilum pisce, Basipetospora halophila) koje se mogu naći u osušenoj ribi.
OBJAVLJEN
SRPS ISO 21527-2:2011
90.92
Odluka o izmeni ili reviziji standarda
23. 5. 2022.
MINISTARSTVO ZDRAVLjA